неделя, 17 декември 2017 г.

ГРАФ ДРАКУЛА - ВЛАДО ДРАГУЛОВ или ВЛАДО СОПАТА?

Отново за ГРАФ ДРАКУЛА - разширено


Още при създаването на блога бях споменал за Влад Цепеш и това защо са го нарекли така. Tepes е от румънското tepea - кол. А то е защото е набивал враговете си на кол, на-цепвал ги е. Това за пръв път било приложено от европеец, взаимствано от турците. Тоест предполагам, че това е в пряка връзка с нашата дума цепеница. Това е дебел къс дърво, отцепен, сцепен от дънера, предназначен за огнището. Явно за удобство е бил ползван и при самозащита или за "наливане на акъл". Оттам идват изразите “да му нацепя главата” и “снощи се напих и сега ме цепи главата”.

Амa този Влад си е чист днешен Владо Кóла, или Владо Сопата!

И, като се замисля, какъв румънец им е той на румънците най-известният им румънец с това име Влад. Че то името му славянско. Подобно на Владимир или Владислав. А Дрáкула бил получил от името на баща му - Дрáкул, всъщност Драгул. Демек чий син е - Драгулов Влад, тоест - Владо Драгулов. Абрахам Стокър в романа си подменя Г с К, за да звучи името му като дракон, допълнително да го направи зловещ и кървав.
Още през 1895 г., в Речник на блъгарский язик, Найден Геров изрежда дълък списък с български кръстни имена, сред които Дрáгул и Драгуна. Знаем си и нашите Драго и Драгина. Така, че “потомците на древните римляни” да имат да взимат. Лепнали са легендата на един замък край Брашов и сега цял свят се пули и цъка на прясно измазаните му от Франсис Форд Копола стени, които обновил за своя филм.

Влад застава начело на Влахия на 25-годишна възраст през 1456 г., в много тежки за княжеството времена, когато Османската империя увеличава владенията си на Балканите.
Под ятагана са Сърбия и България, съвсем скоро е паднал и Константинопол, пряка заплаха е надвиснала и над княжество Влахия. Князът на малката Влахия успешно се справя с агресора и дори сам атакува турците, като в 1458 г. извършва поход на територията на окупирана България. Една от целите на похода е да се освободи и рассели из земите на Влашко изповядващото православието християнско българско население. Европа възторжено приветства победата на Дракула, като предлага мнимата си подкрепа. Влахия затруднява разрастването на Османската империя, султан Мехмед II взима решение да се справи с неудобния княз с военни средства. Но когато турският султан повежда армията си през Дунава, Влад Дракул е оставен сам пред османската армия. Никой не му се притича на помощ. Кралете на Унгария и Полша тайно се надяват да си поделят земите на Влахия, и затова са поставили неприемливи условия за своята подкрепа срещу турците.

Но султанът претърпява пълно поражение в предприетия поход във Влахия и се спасява с бягство. Завоевателят на Константинопол е посрамен. Войската му е избита в по-голямата си част - над 15 000 чалми. Влад предприема и масирана партизанска война в горите на Карпатите. За съжаление е предаден от собствените си съюзници, както и от по-малкия си брат, който жаден за власт, дори приел исляма. Дълги години окован в тъмница и оклеветен за всички смъртни грехове, той е отново освободен от папата, за да поведе поход срещу турците, които вече били покорили Влахия. Той ги отблъсва, връща си трона и властва няколко години.

Убит е от своите - врагове сред приближените нему хора. 
Отрязаната му глава, потопена в делва с мед, е занесена на султана в Константинопол, който тогава са наричали по арабски маниер Константиниé, и стояла много дни на градския площад.


Така свършва яркият живот на страшилището на Османската империя Влад Драгулов - Цепеш.

През 1897 г. членуващият в окултния орден "Златна заря" ирландски писател Ейбрахам (тоест Аврам) Стокър написва романа "Дракула", повлиян от творчеството на колегата си Джоузеф Шеридан Ле Фаню, написал вампирската новела "Кармила" няколко години по-рано. Така нещастният, болен от паралич писател, слага клеймото на достойния мъж - клеймо, с което цял свят го знае. 


1 коментар: