вторник, 29 декември 2020 г.

Древният воден път до Индия

 МАЛА АЗИЯ И ЕВРОПА


В древни времена Черно море е било свързано не само със Средиземно море, чрез проливите Константинополския босфор и Дарданели, но и с Каспийско, чрез Керченския босфор и Азовско море. А Каспийско пък било свъзрано с Персийския залив и Арабско море, а на север с кораб се е отивало чак до Ледовития океан, наричан тогава Скитско море или Тартарско море.
Сега тези водни връзки са изчезнали, но следите са останали. По западно-сибирската долина реките текат много бавно, с множество извивки и и създават огромни блатисти райони. Между реките Волга и Дон сега има изкуствен канал, но той не е построен в 20 век, а доста по-рано.
Карта от 1788 г.

На юг, от сателит много ясно се вижда и остатъкът от водната връзка между района на Баку и залива на Кувейт. Неслучайно там са едни от най-богатите залежи на нефт.
Ако разгледаме първата карта по-горе, ще видим, че районът на Турция, наричан тогава Натолия и част от Ирак са откъснати от основния континент Азия и формират “остров”, естествено наречен Мала Азия. В този “остров” влиза и целия Кавказ, както и полуостров Арабия.
На север, съответно, водата, разляла се зад Уралските планини, наричани тогава Рипейски или Римнишки, естествено отделя Азия от Европа. Тоест, можем спокойно да смятаме Европа за отделен континент, какъвто е бил в миналото. Поне според принципа на отделяни от водни маси огромни масиви суша. Забелязваме, че и Крим е бил остров, напълно отделен от останалата суша наоколо.
На картата се вижда и голяма водна връзка на запад от Каспийско море покрай река Волга, което кой знае докъде се е простирало. Много вероятно да е осигурявало корабоплаване от Балтийско море, наричано тогава Венедски залив, Сарматско или Варяжско море. А сегашното си име то носи, защото известно време е било оградено от множество блатисти области, остатъци от древната водна връзка с южните морета. Името на езерото Балатон има подобен произход - в древността е наричано Блатненско езеро или направо Блатно езеро. На латински е Lacus Pelso, което означава плитко езеро.

Така че, воден път до Индия европейците са имали много по-рано от “великите географи” на Запада. Въпросът е - тогава кои народи са били истинските европейци?

Няма коментари:

Публикуване на коментар