сряда, 2 януари 2019 г.

ПАМЕТНИКЪТ НА ВРЪХ "СВЕТИ НИКОЛА" КРАЙ ШИПЧЕНСКИЯ ПРОХОД


Днес, почти 90 години след откриването на паметника, ако потърсим в Гугъл, можем да срещнем следните заглавия:

Паметникът на свободата на връх Шипка 

Паметник на свободата (Шипка) – Уикипедия 

История на паметника Шипка 

Паметникът на връх Шипка 

Храм-паметник "Шипка" 

... и нито едно от тях да не е правилно. Аз, всъщност, така и не срещнах правилно, ВЯРНО заглавие. 

Село Шипка е дало името и на прохода за Габрово - нарекли са го Шипченски проход. В най-високата си част, пътят минава край връх “Свети Никола”. Именно на този връх е построен паметникът с лъва над главния вход. 
Паметникът е открит тържествено през 1934 г. Той представлява голяма каменна кула с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м. Входът е на северната страна на паметника, а лъва гледа на Изток - точно към друг наш славен връх, свързан с хайдушки подвизи - Бузлуджа. 

Правилното име на паметника е “Паметник на борците за свободата” на връх “Свети Никола” край Шипченския проход. Над входа на музея, точно под лъва е изписано “НА БОРЦИТѢ ЗА СВОБОДАТА”. 

Толкова! 



Паметникът има още три страни - ориентирани условно на изток, юг и запад. 



На източната е написано ШИПКА, на южната е написано СТАРА-ЗАГОРА, а на западната страна - ШЕЙНОВО. Това са населените места, край които са били най-тежките сражения в първия етап на войната. 

По обясними причини, най-много снимки на паметника има с лъва над входа и на източната му страна, на която е надписа ШИПКА.
Вероятно поради това, а и заради удобното произнасяне, името Шипка се е утвърдило за име на паметника, което са пренесли (особено по времето на комунистическата власт) и върху името на връх “Свети Никола”. 

Паметниците, издигнати на връх “Свети Никола” непосредствено след Освобождението, посветени на загиналите през Руско-турската война от 1877-1878 г., заедно с новооткритите “Паметник на загиналите за свободата” и монументът на връх Бузлуджа влизат в състава на Национален парк-музей ШИПКА-БУЗЛУДЖА. 

В този парк-музей е и храмът-паметник „Рождество Христово” до село Шипка, популярен като Шипченски манастир. Този храм, строен от 1885 до 1902 година в стила на руските църкви от 17 век, е посветен на загиналите руски офицери и войници през освободителната за българския народ война. 

Откриването на храм-паметника през 1902 г.

Вероятно много българи така и не знаят, че в самата кула-паметник е уреден нелош музей, с множество снимки и експонати, свързани с тази славна страница от нашата история. И че горе, на самия връх на паметника има площадка, на която може да излезете и да се полюбувате на планинската шир наоколо.


На един от вариантите на паметника е било мислено лъвската фигура да бъде поставена отгоре на кулата.

Нека винаги помним тези славни, но и мрачни времена на кръв, пот, героизъм и смърт. И нека направим така, че никога повече да не се случват.
Нека не гледаме на този връх само като на “паметника Шипка”, за едното селфи, но и да вникваме в смисъла му и да познаваме повече неговата история и символика.


 ... и да я предадем на поколенията след нас.



Връх "Свети Никола" преди построяването на паметника.


Снимка от връх "Свети Никола" през април 1920 г.

Следващите няколко снимки представят етапите на строителство на паметника.



















Пеньо Атанасов Колев – Бомбето, строителят на паметника

Празненствата по откриване на паметника през 1934 г.


300 000 хиляди българи участват в откриването паметника на Свободата през 1934 г.

Снимки на паметника на връх "Свети Никола"
през годините.





















Снимки на Храм-паметника "Рождество Христово"
край село Шипка.















































И няколко снимки на други паметници
на връх "Свети Никола" край Шипченския проход.





Няма коментари:

Публикуване на коментар