вторник, 13 февруари 2018 г.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ЧУДЕСА В ЗОРАТА НА 20 ВЕК

И така.
Какъв прогрес имаме в развитието на електричеството?
И колко голям е той?

Помните ли кога заменихме обикновените електромери на такива с отделна дневна и нощна тарифа? А знаете ли, че някои хора са плащали по две тарифи още в началото на 20-и век! 
И жените им са прали с перални! А вие кога за първи път си купихте своя пералня?

Помествам няколко страници от една книжка, издадена към около 1910 г. с обяснения на простонароден език за електричеството и как разумно да го ползваме.
В книжката има много раздели и страници. За лампи и електромери, за перални и подочистачки, за електрически ютии и чайници. И дори за електрочесала и машинки за подстригване на коне! И за абажутите в театрите. И за пътническите и товарни асансьори, особено за тези, които качват готова храна!
Различни видове светещи крушки - тръбна, цигарообразна. Ние тръбни видяхме, чак когато се появиха луминесцентните лампи през 70-те години на 20-и век. А цигарообразни има сега, под формата на икономични лампи с газ.
Рисунка на дървена пералня, направена от дъб. А прахосмукачка в моето семейство се появи през 1975 г.
Знаем какво представляват машата за коса и сешоара. Между другото, някъде беше написано, че сешоарът е изобретен от американец през 1925 г., но сами виждате - той лежи на тоалетното шкафче на илюстрацията по-горе от 1910 г.! 
А такъв апарат за премахване на бръчки не зная да има сега!
Вляво долу е рисунка на светещи гирлянди за елха. 

На тези страници поясняват за видовете крушки, и че изгорелите можеш да ги разтърсиш, без да ги вадиш от фасунгата (както са под напрежение) и жичките се самозапояват.
Ще ида да го пробвам с днешните, пък ... знае ли човек! 

И мощността на крушките - 1 и 1.5 вата. Яко!

Едноватовите били най-слаби - само "12 свещи". Най-ярките са били "800 свещи". Един и половина ватовите - от "2 до 1500 свещи". А имало по-стари, които давали светлина "3100 свещи".

Тогава, в царска Русия, тарифата за ползване на електроенергия е била 4 копейки за хектоват/час (тоест 40 копейки за киловат/час).

Е, квитанцията за тока се е изменила с годините!

Интересно, но още тогава населението и промишленноста са плащали по различни тарифи.

А рекламните пана вече целите били от лампички!
И била даже с бягаща светлина!

Говорим, че прогресът в сферата на електричеството е дошъл през 20 век. Макар да знаем за бума на електричеството в края на 19-и и началото на 20-и век, днес ние разбираме това твърдение като за втората половина на века, когато масово се появяват популярните днес електроуреди за домашна употреба. 
Но разбираме, че още в началото на века всичко това вече е било изобретено. Изминал е примерно половин век и всичко се “върнало” в бита на човека - и пералнята, и сешоарът, и “бягащата светлина”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар